Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op cliënten met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen.

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang, een rol speelt bij de seksualiteit en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken.

De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie, na een trauma of zij hangen samen met zwangerschap en/of bevalling. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd door verkeerd gebruik van hun bekkenbodemspieren problemen hebben met zindelijkheid overdag en/of ‘s nachts. Hoewel minder algemeen bekend kunnen ook mannen problemen ontwikkelen die samenhangen met een niet optimale functie van de bekkenbodem.

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie, voorlichten, coachen, begeleiden en behandelen van cliënten met de onderstaande klachten.

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stress- en/of urge-incontinentie)
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten(urgency-klachten)
 • Plas en/of ontlastingsklachten (waaronder niet goed ledigen, frequent plassen en/of ontlasten)
 • Moeizame ontlasting of obstipatie
 • Gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder en/of darmen
 • Frequente blaasontstekingen
 • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of aan de geslachtsdelen
 • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem (vaginisme, dyspareunie, orgasme- en erectiestoornissen)
 • Voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische en colorectale operaties)
 • Bekkenpijn en lage rugpijn in de periode rond zwangerschap en bevalling
 • Bij gezonde zwangeren is de begeleiding met name gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodemdysfuncties
 • Bekkenpijn en lage rugpijn door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling

 

Specifieke vaardigheden en verrichtingen door de bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut geeft voorlichting over de functie van het bekken en de bekkenbodem in relatie tot de klacht waarmee u komt. Zij helpt u bij het leren herkennen en trainen van de spieren van het bekken, de bekkenbodem en de spiergroepen die daarmee samenwerken in het dagelijks functioneren.

De bekkenfysiotherapeut adviseert en helpt bij het herwinnen van de controle over de vulling en evacuatie van blaas en endeldarm door bijvoorbeeld gebruik te maken van plas-/vochtlijsten, ontlastings-/vezellijsten, toiletadviezen en blaastraining.

Bekkenfysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid en getraind in het uitvoeren van een inwendig (vaginaal of rectaal) onderzoek waarbij de functie van de bekkenbodemspieren of de aanwezigheid van verzakkingen wordt beoordeeld. Omdat de bekkenbodemspieren inwendig gelokaliseerd zijn geeft het inwendig onderzoek een vollediger beeld over de functie van de bekkenbodem. Tevens biedt de inwendige behandeling de mogelijkheid tot het geven van optimale feedback aan de cliënt over het juist uitvoeren van de bekkenbodemspieroefeningen.

De bekkenfysiotherapeut kan  gebruik maken van inwendig toegepaste apparatuur zoals myofeedback of electrostimulatie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de vaginale of rectale trainingsballon. Door gebruikmaking van deze middelen wordt het voor de cliënten gemakkelijk spiergroepen of functies te herkennen die voor  hem of haar onbekend zijn en die voor het herstel belangrijk zijn.

Inwendig onderzoek en behandeling zal alleen worden toegepast na uw uitdrukkelijke toestemming.